ThiemeMeulenhoff en VBK op wereldlijst inclusieve uitgevers

Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep (VBK) en ThiemeMeulenhoff hebben hun handtekening gezet onder het internationale handvest van het Accessible Books Consortium (ABC). Met ondertekening van deze intentieverklaring zijn ze een van de eerste Nederlandse uitgeverijen die een eervolle plek op de internationale uitgeverslijst van hebben verworven. Eerder dit jaar al tekenden ook Gottmer en AMN de verklaring. Hiermee lijkt een beweging in gang te zijn gezet, waarbij Nederlandse uitgevers hun publicaties massaal toegankelijk maken.

Het internationale Accessible Books Consortium (ABC), onderdeel van de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO) en bekend van het copyright en auteursrecht, heeft het Handvest in het leven geroepen om toegankelijk publiceren te bevorderen. Met de ondertekening ervan  verbinden uitgevers zich aan het doel om e-books en andere digitale publicaties voor iedereen toegankelijk te maken. Ook voor mensen met een leesbeperking.

Toegankelijke e-books

De groeiende beschikbaarheid van digitale publicaties biedt mensen met een leeshandicap een ongekende hoeveelheid aan mogelijkheden. Ze genieten niet alleen van het groeiend aanbod e-books, maar toegankelijke digitale informatie maakt voor hen ook de weg vrij om mee te kunnen doen: op school, op het werk en in vrije tijd. Geneviève Waldmann, directeur van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep (VBK):  “We willen zoveel mogelijk lezers verrijken met het mooie werk van onze auteurs. Lezers met een leesbeperking mogen daarop geen uitzondering vormen. Onze overtuiging is dat toegankelijk publiceren gewoon iets is dat je als uitgeverij moet doen, wil je inclusief en toegankelijk zijn.” De uitgeversgroep biedt een podium voor meer dan 7500 auteurs, waaronder bekende namen als Jamie Oliver, Nicci French, Dan Brown, Haruki Murakami, Colleen Hoover, Charlie Mackesy, Herman Koch, Simone van der Vlugt, Geert Mak, Esther Verhoef, Adriaan van Dis, Marieke Lucas Rijneveld, Murat Isik en Hanneke de Zoete.

Inclusief onderwijs

Eric Razenberg, directeur ThiemeMeulenhoff: “Het onderwijs is behalve een plicht, ook een recht. Het onderwijs in Nederland wil inclusief zijn. Kansengelijkheid is een groot maatschappelijk thema. Dan is het niet meer dan logisch dat onderwijs voor iedereen toegankelijk moet zijn. Bij ThiemeMeulenhoff willen we dan ook onze verantwoordelijkheid nemen en onze school- en studieboeken voor iedereen toegankelijk maken.” Toegankelijk publiceren is voor de Amersfoortse uitgever dan ook niet meer weg te denken en zit in de dagelijkse werkwijze vervat. Rob Bouman is binnen ThiemeMeulenhoff verantwoordelijk voor toegankelijkheid: “Toegankelijkheid is als een olievlek. Bij alles wat we doen komt het bovendrijven. Ook onze klanten zien steeds vaker het belang en de voordelen van toegankelijke publicaties; ze vragen er steeds vaker om. Het mooie daarvan is dat de wetgever een zetje in de rug krijgt; formeel vallen digitale leermiddelen namelijk niet onder de Europese richtlijnen die vanaf 2025 gaan gelden. Maar de markt corrigeert dat nu. In die zin is de geest uit de fles! Toegankelijk publiceren is een onomkeerbare ontwikkeling.”

Wetgeving 2025

Uitgeverijen bereiden zich momenteel massaal voor op 2025. De European Accessibillity Act wordt momenteel omgezet naar Nederlandse wetgeving, die in 2025 van kracht wordt. Om te kunnen voldoen aan deze wetgeving zijn recentelijk bijna 100 Nederlandse uitgeverijen klaargestoomd, onder de noemer Toegankelijk publiceren aan de bron (TPUB).  Meer hierover is te lezen op het kennisplatform Inclusiefpubliceren.nl.

Over ABC

Het Accessible Books Consortium (ABC) is in 2014 opgericht door de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO), onder meer bekend van het copyright en auteursrecht, en een groep partners (WBU, Daisy-consortium, IPA, IFLA, IFRRO, IAF). Het doel van ABC is om wereldwijd het aanbod boeken in toegankelijke formaten te vergroten voor mensen met een leeshandicap. De promotie van toegankelijkheid aan de bron is daarbij een van hun belangrijke speerpunten.