‘Oorlog in Oekraïne vernietigt uitgeef- en onderwijssector voor Oekraïners’

International Publishers Association (IPA) en Federation of European Publishers (FEP) roepen op tot het onmiddelijk staken van Russische agressie in Oekraïne. Dat constateren de organisaties in een gezamenlijk persbericht. Oleksandr Afonin, president van de Ukrainian Publishers and Booksellers Association roept de internationale gemeenschap op om Oekraïense uitgevers en het onderwijs te steunen. MEVW is lid van IPA en FEP.

Aantal uitgevers in Oekraïne bijna gehalveerd

Twee recente IPA-vergaderingen over de publicatievrijheid schetsen de impact van de oorlog. Het aantal uitgevers die opereren in Oekraïne is gedaald van 1053 in 2021 naar 563 in 2022 en educatieve uitgevers zijn niet in staat om boeken te printen voor leerlingen. UNICEF meldt dat meer dan 2600 scholen zijn beschadigd, met gevolgen voor ca 5,3 miljoen kinderen. UNESCO bevestigt dat 241 culturele instellingen, waaronder musea en bibliotheken, zijn beschadigd.

Lijst van noodzakelijke ondersteuning in de maak

FEP en de Ukrainian Publishers and Booksellers Association werken aan een lijst van financiële steunmaatregelen voor de Oekraïense uitgeefsector. De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn reeds verzocht om middelen te reserveren voor het herstellen van de Oekraïense uitgeefsector, bibliotheken en scholen.