AMN en Gottmer koploper in toegankelijk publiceren

Gottmer Uitgevers Groep en AMN hebben als eerste Nederlandse uitgeverijen het internationale ABC Handvest ondertekend. Met ondertekening van deze intentieverklaring zijn ze in Nederland koploper op het gebied van toegankelijkheid en hebben ze een eervolle plek op de wereldlijst van Accessible Books Consortium (ABC) verworven. De ondertekening komt op het moment dat uitgeverijen zich massaal gaan voorbereiden op wetgeving: in 2025 zijn uitgeverijen in Nederland verplicht om hun e-books en andere digitale publicaties toegankelijk te maken.

Project Toegankelijk Publiceren aan de Bron

Om tijdig te kunnen voldoen aan de Europese Toegankelijkheidsakte zijn afgelopen jaar bijna 100 Nederlandse uitgeverijen klaargestoomd binnen het project Toegankelijk Publiceren aan de Bron (TPUB). De bewustwordingssessies, workshops en presentaties van de TPUB-organisatie konden rekenen op veel belangstelling; tientallen uitgevers maakten kennis met het nut en de noodzaak van toegankelijk publiceren en leerden de praktische toepassingen ervan. Paul Gillijns, projectmanager van het TPUB-project: “Naast bewustwording hebben we veel enthousiasme ervaren. Dat momentum willen we vasthouden met het beschikbaar stellen van alle kennis die we gedurende het project hebben verzameld. Zo voorzien we uitgevers van een uitgebreide kennisbank, inclusiefpubliceren.nl waar veel kennis, gratis trainingsmateriaal en handige snelstartgidsen zijn te vinden. Uitgeverijen, maar ook andere professionals die betrokken zijn bij de productie van publicaties, maken daar volop gebruik van.”

Gottmer en AMN

Gottmer en AMN zijn de eerste Nederlandse uitgeverijen die hun inspanningen bezegelen met de ondertekening van het ABC Handvest. Gottmer-directeur Marius van Campen: “Toegankelijk publiceren is een mentaliteit. Het hoort er gewoon bij dat je dit als uitgeverij doet. Met ondertekening van het ABC Handvest willen we een voorbeeld stellen voor andere uitgeverijen.”

Voor AMN, uitgever van digitale toetsen, testen en talentenscans voor het onderwijs en bedrijfsleven, is inclusie een grote motivatie voor ondertekening. “We willen zoveel mogelijk mensen helpen het beste uit zichzelf te halen”, aldus AMN-directeur Wouter van der Neut. “Dat betekent dat we rekening houden met de diversiteit in onze samenleving. Onze producten moeten dus voor iedereen toegankelijk zijn. Ondertekening van het ABC Handvest zet deze intentie kracht bij.”

Niet zien, toch lezen

Paul Gillijns: “Het is goed om te zien dat uitgevers de intrinsieke motivatie hebben om hun digitale publicaties voor iedereen toegankelijk te willen maken. Zo kunnen mensen die vanwege een beperking niet goed kunnen lezen, toch gewoon meedoen.”

Wereldwijd is er veel aandacht voor het initiatief van ABC. Maarten Verboom, directeur van Dedicon en voorzitter van het DAISY Consortium: “Deze intentieverklaring is al door vele uitgeverijen uit verschillende landen ondertekend. Nederlandse uitgevers ontbraken nog in dit overzicht. Tot nu toe; Gottmer en AMN zijn de eerste Nederlandse uitgevers die dit initiatief hebben omarmd. Hopelijk volgen snel meer uitgeverijen.”

Over ABC

Het Accessible Books Consortium (ABC) is in 2014 opgericht door de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO), onder meer bekend van het copyright en auteursrecht, en een groep partners (WBU, Daisy-consortium, IPA, IFLA, IFRRO, IAF). Het doel van ABC is om wereldwijd het aanbod boeken in toegankelijke formaten te vergroten voor mensen met een leeshandicap. De promotie van toegankelijkheid aan de bron is daarbij een van hun belangrijke speerpunten.

Het internationale Accessible Books Consortium (ABC), onderdeel van de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO) en bekend van het copyright en auteursrecht, heeft het Handvest in het leven geroepen om toegankelijk publiceren te bevorderen. Met de ondertekening ervan  verbinden uitgevers zich aan het doel om e-books en andere digitale publicaties voor iedereen toegankelijk te maken. Ook voor mensen met een beperking.